Aroganța cui o va zgudui Băsescu, candidatul balama: pe a lui Firea sau a lui Nicușor Dan?

PIN

Stelian Negrea

Traian Băsescu este peste tot, la toate televiziunile de știri. E în vervă și comentează tot după ce alianța anti PSD a exclus partidul său, PMP, de la masa negocierilor. E într-o căutare disperată de notorietate suplimentară în care e dispus să investească masiv.

Întrebarea este acum aroganța cui o va călca în picioare fostul primar general al capitalei și fostul președinte: Pe a lui Firea sau pe a lui Nicușor Dan? Sau mai exact pe cine va ajuta voit sau nu să câștige alegerile pentru primăria Bucureștiului?

Chiar din timpul negocierilor dintre partidele antiPSD sau mai exact care se autoetichetează ca fiind în adversitate cu PSD, și nicidecum de dreapta așa cum se proclamă fals și înșelător unele dintre ele, au tot circulat zvonuri alarmiste legate de o posibilă ruptură pe acest aliniament care să nu cuprindă toate partidele.

Cum în cele din urmă PMP n-a fost invitat la alianța dintre cele două mari partide Băsescu anunță că va candida împotriva Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan. Șanse slabe ca să câștige dar șanse uriașe să-i încurce rău pe cei doi.

În mod ironic, Băsescu de pe vremuri care mergea la rupere și era jucătorul prin definiție va deveni la aceste alegeri candidatul balama care va înclina sigur balanța în favoarea unuia din cei doi candidați susținuți de partidele puternice.

E și adevărat că PMP a fost unul dintre principalii aliați ai PSD din perioada ultimilor patru ani. Nu-i mai puțin adevărat că au fost moment puține și punctuale când consilierii generali ai PNL și chiar USR au votat cot la cot cu cei ai PSD și ALDE.

De pomină rămâne afacerea parcul Verdi: 50 milioane de euro date pentru 5 hectare de teren luate prin retrocedări dubioase de către o trupă de oameni de afaceri în frunte cu Dragoș Săvulescu, fugit peste hotare după ce a fost condamnat pentru fapte de corupți, și mama lui Radu Budeanu, căzut recent la o înțelegere cu procurorii DNA tot într-un dosar de corupție.

Are și cu ce pentru că PMP are circa 10% în București la care șarmul chiar dacă ofilit și experiența chiar dacă trecuă alel lui Băsescu vor mai pune câteva procente peste procentele partidului.

Cine se bucură, cine agonizează? Conform declarațiilor lui Nicușor Dan acesta pare să fie primjul afectat chiar dacă unele sondaje îl dau acum favorit la câteva procente în fața Gabrielei Firea , ba chiar și unele case de pariuri îl pun în frunte.

Nicușor Dan și-a exprimat deja temerea că o eventuală candidatură a lui Băsescu în va încurca și va fi în măsură să-i muște din electorat.

Procentele lui avans sunt fragile nu numai din cauza intrării în cursă a lui Băsescu ci și a animozităților din interiorul partidelor care-l susțin: în USR sunt cel puțin două tabere, din care una a lui care-și dispută cu metode tipic PSD-iste întâietatea în partid cu gașca lui Barna, în timp ce la Plus, exist tabăra lui Vlad Voiculescu, care și-a negociat la sânge, dar deloc fără sânge, funcțiile poziției de viitor viceprimar, după ce fusese principalul contracadidat al lui Nicușor Dan. Peste aceste animozități se suprapun cele cu tabăra din PNL.

Un cocktail Molotov peste care s-a suprapus probabila candidatură a lui Traian Băsescu. Și toate acestea fără a se discuta la modul real despre propunerile programului fiecăruia dintre candidații la Primăria  Capitalei și nepunând la socoteală informațiile din trecutul acestora care ar putea să le șubrezească și mai mult electoctoratul și implicit șansele pentru câștigarea unui mandat.

Tabloul nu arăta prea diferit în urmă cu patru ani când același Nicușor Dan a jucat oarecum rolul lui Traian Băsescu dinamitând polul anti PSD și făcându-i conștient sau nu pârtie lui Gabriela Firea.

Intrarea lui Băsescu în joc are șanse deosebit de mari să-l ducă spre irelevanță pe Nicușor Dan, un ONGist verde, fără experiență administrativă care nu a avut în subordine mai mult de 2-3 oameni și care e văzut ca un frânagiu notoriu.

 Cu un prim mandat zero barat, Firea poate invoca la nivelul dezbaterilor televizate experiența pe care a avut-o ca primar în funcție. Că nu a făcut o mie de lucruri e perfect adevărat dar la fel de adevărat este că a făcut alte lucruri. Care nu plac electoratului celor care o consideră o nulitate absolută dar au șanse mari să fie pe placul celor dispuși să o reconfirme la primăria capitalei.

La fel și Băsescu va invoca experiența din Primăria Capitalei. A stat în fotoliul de primar, de care puțină lume își mai aduce aminte, din care a semnat,  s-a victimizat , a dărâmat , a construit etc în fine s-a jucat de-a primăria după care s-a dus două mandate la Cotroceni.

Ambii au experiență, au despre ce vorbi și, în dezbaterile televizate, îl vor prinde la mijloc pe Nicușor Dan, sau chiar îl vor face irelevant. Probabil că de acest lucru îi era teamă lui Nicușor Dan plus și de faptul că Băsescu îi va mai fura din voturile de pe dreapta și va mai ciupi și de la cei nemulțumiți de faptul că el nu este nicidecum vreun om de dreapta.

În aceste condiții , poate Gabriela Firea să plece în vacanță? Are deja al doilea mandat  în buzunar? Cert este că șansele pentru un al doilea mandat nu i-au scăzut masiv după intrarea lui Nicușor Dan în cursă și după lăsarea PMP-ului și a lui Băsescu pe afară. Și că încă mai poate emite pretenții pentru al doilea mandat deși primii patru ani la Capitală nu au arătat nimic.

Și cred că s-a lecuit și de ajutoare nesperate pentru Nicușor Dan cum a fost celebra prezență a lui Bădulescu la conferința de presă a acestuia când PNL discuta să-l înlocuiasca și testa prin sondaje de opinie nume noi deoarece, la vremea respectivă, ONGistul verde stătea extrem de prost în sondaje fiind aproape înghițit în timpul stării de urgență provocate de pandemia cu virusul chinezesc.

Leave Your Comments