Câțu l-a lăsat pe Vlad Voiculescu să-și pregătească discursul pentru Oscar. Pleacă și USR+ să-i facă galerie?

PIN

Stelian Negrea

Demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății împreună cu omul său de încredere, Andreea Moldovan, cea care a semnat aseară infamul ordin de ministru de recalculcare a carantinării, e prima mutare politică de anvergură a lui Florin Câțu. Un finanțist nou în politică care, până la această decizie, era privit cu condescendență acordată ucenicilor cu caș la gură.

Artificiul pus la cale aseară de Vlad Voiculescu împreună cu secretarul de stat, Andreea Moldovan, cu ordinul semnat seara fără să anunțe pe nimeni, de la opinia publică până la premier, e prefabricare de probe de cea mai slabă calitate care să ofere argumente celor dispuși să-i jelească: uite domle că Voiculescu a dorit să implementeze măsuri mai dure ca să ne scape de pandemie dar ăștia de la penele nu vor pentru că ei vor să se pună bine cu populația.

Emoții mari pentru Vlad Voiculescu la decernarea premiilor Oscar de la sfârșitul acestei luni

Piața politică colcăie de zvonuri de circa o lună în privința unei iminente ieșiri de la guvernare a USR+ undeva prin august-septembrie. Stuntul PR-istic al lui Vlad Voiculescu de aseară poate grăbi zvonistica.

Întrebarea crucială acum este următoarea: pleacă acum de la guvernare USR+ când nici nu au terminat să-și pună toți secretarii de stat și de abia s-au obișnuit miniștrii lor cu fotoliile călduțe de la ministere sau pleacă dupa Vlad Voiculescu să-i facă galerie pentru Oscar.

Știut fiind că acesta a călărit tragedia de la Colectiv în precedentul său mandat de ministru al sănătății când alături de un ziargiu celebru, fost angajat favorit al unui alt Voiculescu, Dan de la Antene, s-a lăsat filmat în momentele cruciale ale tragediei de la Colectiv și astfel a ieșit o capodoperă cinematografică de toată frumusețea care a prins și un loc la nominalizările de la celebrele premii Oscar.

Ce ironie: un economist scăpătat ajuns în mod dubios șef pe la Erste Bank Vienna la o vârstă fragedă, revine în țară pe post de șef de cabinet al ministrului finanțelor publice după care brusc ajunge ministru al sănătății pentru că e pasionat de domeniul medical și are un ONG cu care cară pacienți în afară. Însă, în final străinii și nicidecum ai lui îl vor recunoaște drept personaj principal al unui documentar despre o tragedie uriașă. Oribiți de idolatrie necondiționată, nimeni nu chestionează acest traseu întortocheat și ciudat al fostului ministru al sănătății.

Sau stă USR+ la guvernare și îl pune pe Adrian Wiener la Sănătate: un medic nu un economist cu un discurs mai moderat și mai echilibrat vizavi de problemele din sănătate?

Au și o variantă de back up în persoana unui alt radical gălăgios, Emmanuel Ungureanu, bracardierul salvator cu o soție dermatolog care încearcă de mai bine de 8 ani să se angajeze la un spital de stat a cărui conducere soțul o atacă în permanență.

Sau cedează portofoliul de la sănătate celor de la PNL, care-s dispuși să-l readucă pe Nelu Tătaru în care vor da de dimineața până seara pentru a arăta că este mult mai slab decît galonatul neînțeles Vlad Voiculescu.

Mai e vehiculată o variantă plină de umor: rămânem la guvernare dar fără Câțu premier. Ceva de genul am lăsat și noi de la noi pe ditamai pretendentul de Oscar dar luați-vă și voi premierul înapoi. La această oră pare cea mai puțin probabilă variantă.

Puseele moralistice pline de fariseim ale USR+ nu mai pot fi înghițite și vânturate în spațiul public drept dovezi irefutabile ale unei superiorități ascetice. Nu poți tot molfăi moralicește din moment ce ai acceptat să stai cu dușmanul în pat: ba că liberalii sunt corupți, ba că vor un nou USL, ba că Vlad Voiculescu se luptă cu mafia din spitale și de aici i se trag atacurile constante etc

Coalițiile politice din România stau în general pe un butoi cu pulbere dar parcă aceasta a fost mereu o anticameră a unui depozit uriaș de muniție.

Demiterea lui Voiculescu îi întărește poziția în PNL lui Câțu, care acum n-are nici o șansă la șefia partidului în fața lui Orban, și clarifică apele și în alianța dintre USR și PLUS care se tot pregătește de congresul de fuziune.

În ciuda declarațiilor sforăitoare de susținere venite din partea lui Barna și Cioloș, în spatele ușilor închise Vlad Voiculescu se află într-un conflict și competiție permanentă cu cei doi. De demiterea lui se vorbește de mai bine de o lună chiar în sânul acestei alianțe.

Barna și Cioloș au scăpat de un competitor redutabil și au șansa să se lanseze cu toate pânzele sus în obținerea șefiei noii formațiuni politice ce va reieși după fuziunea dintre USR și PLUS. După îngenuncherea taberei nicușoriste din USR, de către gașca Barna-Năsui-Drulă-Ghinea se dă bătălia pentru acapararea de către aceștia a PLUS și nu invers așa cum pare că se întâmplă în acest moment.

Nu în ultimul rănd, de la Cotroceni a venit foarte rapid semnătura lui Iohannis pe ordinul de demitere a lui Vlad Voiculescu ceea ce înseamnă că acesta enervase pe toată lumea prinscandaluri perpetue, lipsă de asumare a unor decizii sau luarea unor decizii noaptea. Ca hoții cum se spunea pe vremuri.

Leave Your Comments