Ce a prins și ce n-a prins în campania pentru parlamentare

PIN

Stelian Negrea

S-a dus și ultima rundă de alegeri din acești ultimi doi ani. Parlamentarele de acum câteva zile au închis doi ani de gălăgie politică infernală după europarlamentare, prezidențiale și locale.

Teoretic ar trebui să avem patru ani de liniște de acum încolo în care să se audă foșnetul salopetelor unora care muncesc pe bani europeni, că tot vine un purcoi de bani de 80 de miliarde de euro, la obiective de interes public: autostrăzi, spitale regionale etc necesare societății

Practic rezultatul alegerilor aduce un vitor guvern cu multe provocări de doborât.

Și la o prezență atât de mică, nu știi care să fie mirarea cea mai șocantă a acestor alegeri? PSD pe primul loc deși s-a aflat în ultimii 30 de ani la butoane? PNL care se menține pe locul doi deși a avut guvernarea dublată de o cocoșătoare pandemie? USR+ care a avut un scor sub așteptări deși au fost cei mai vocali în ultimul an? Prezența AUR în Parlament, venit de nicăieri cu discurs filorus și antioccidental? Sau faptul că PMP este pe cale să obțină in extremis depășirea pragului electoral cu voturile din Republica Moldova?

La PSD mașina de fabricat iluzii a întins alegătorilor un covor PR-istic de schimbare dar și un dublu limbaj în funcție de curentul dominant din electorat. Doctorii Rafila și Streinu-Cercel au întins o perdea de onorabilitate profesională peste stârvul corupt al PSD care și-a pierdut anul trecut capul ajuns în spatele gratiilor.

Cei doi doctori au reușit miracolul. E drept că, deși s-au dedat la această operațiune de imagine, PSD-iștii n-au uitat de apetența pentru conspiraționism și au mers cu cele două discursi în paralel. Ba chiar în ziua alegerilor, același onorabil domn doctor Rafila a scăpat porumbelul: pandemia ar fi fost programată. S-a oprit aici fără să intre în detalii. Iar PSD e declarat cîștigătorul alegerilor cu circa 28% că BEC-ul nu a publicat rezultatele finale.

La PNL, discursul de guvern responsabil care ține în frâu pandemia cu măsuri echilibrate spre deosebire de iresponsabilii de la PSD, care au prăduit țara, a reușit doar să le ofere un onorant loc doi dar doar atât. Nu cred că s-ar fi putut obține mai mult de circa 25% cât au luat la aceste parlamentare chiar dacă nu ar fi existat gafele și bâlbele minore în gestionarea pandemiei.

Nu am văzut loc pe acest glob unde să existe o efuziune din partea alegătorilor pentru un guvern și măsurile de lockdown de ale căror efecte s-au săturat cu toții. Mă refer la un loc pe glob unde să transpore democrație și ceva libertăți că nu te poți aștepta nimic de la regimurile autocratice.

Aparent scorul de doar aproximativ 15% al USR+ ar fi descurajant și un eșec. Cred că mai degrabă că mai degrabă că mesajele cu care au defilat cei de la USR+ și-au atins limitele, nu pare să mai fie loc de creștere, plus că există o incongruență din ce în ce mai stridentă între sloganuri și realitate.

Cum să ai Fără penali în funcții publice cu un Dan Barna care atacă virulent DNA și DLAF când au început să îi dea târcoale modului în care firma sa a cheltuit 6 milioane de euro din fonduri europene. Cum să ai oameni noi în politică când unii dintre ei fie sunt beizadele ale unor vechi securiști care au servit Securitatea lui Ceaușescu sau unii dintre ei și-au făcut studiile pe banii lui papa care a păpat din bani publici.

Oricum toate tarele și metehnele partidelor situate pe primele trei locuri în alegeri pălesc și devin simple virtuți trecătoare în fața adunăturii de personaje cu comportament de țicniți al noii formațiuni AUR care și-a făcut loc în Parlament la un amețitor aproape 9% din primele alegeri parlamentare la care au participat.

De la Vadim încoace n-am mai văzut o asemenea strânsură pestriță de filoruși declarați, antioccidentali și antiamericani senini și antiNATO înverșunați plus conspiraționiști cât nu-și imaginează nici un pensionar din Cișmigiu mai ales pe tema pandemiei cu virusul chinezesc. Cum care virus chinezesc: COVID 19?

La fel ca oricine altcineva aștept cu interes explicațiile sociologice care să ne spună cum AUR la alegerile locale de acum nici două luni lua 10.000 voturi iar la aceste parlamentare a sărit la ….

Înainte de aceste parlamentare, îmi făcusem provizii pentru disensiunile majore postelectorale dintre PNL și PSR+ însă acum acest stoc va fi consumat pe cele dintre toți jucătorii politici intrați în Parlament și AUR și mai ales dintre AUR și UDMR.

Un UDMR aflat sub pulpana FIDESZ-ului lui Viktor Orban din Ungaria, care guvernează într-un stil autocratic. Culmea e că și FIDESZ și prin extensie și UDMR se închină lui Putin dar și mulți membri marcanți ai AUR care nu încetează să-l proslăvească pe rețelele de socializare unde-i sorb fiecare mutare de maestru în lupta lui mesianică împotriva Occidentului decadent.

Conform datelor de la acest moment, este foarte probabil, ca PMP-ul lui Traian Băsescu să prindă utimul tren și să intre cu mari emoții în Parlament cu voturile din Republica Moldova. Ar fi fost păcat să nu fie așa, cu toate păcatele lui Traian Băsescu.

PMP te seduce și te dezamăgește în același timp: îl pune în capul listei pentru Senat pe distinsul diplomat Cristian Diaconescu dar o strecoară și pe fata lui tata, Elena Băsescu, prima pe lista pentru Camera Deputaților la Constanța.

Cel mai mare pește căzut sub linie au căzut Victor Ponta pe care nu l-au mai ajutat nici relațiile cu persoane din serviciile secrete și nici prezențele zilnice la televiziunile de casă. Ceilalți nici nu mai contează: PER-ul cu doi trei repudiați de pe la PSD, sau eternul partid televizor al lui Voiculescu care tura aceasta de alegeri se numește PP-USL.

Criza sanitară, criza economică au obosit electoratul care și-a arătat ceea ce-și dorește și limitele la aceste ultime alegeri din cele patru la care a fost chemat în ultimii doi ani. Plus un referendum validat dar rămas ca în gară.

La momentul actual, componența viitorului guvern format din patru formațiuni cu ideologii diferite, vanități multiple care asezonează inerenta competiție dintre acestea este o șansă mai degrabă pentru o criză politică permanentă în care unii să amenințe în permanență că părăsesc corabia și că s-ar întoarce la popor cu niște anticipate.

Aceeași componență eterogenă poate fi totuși și șansa pentru o conlucrare pentru câteva obiective comune: terminarea unor autostrăzi cap-coadă, construcția unor spitale regionale, debirocratizarea unui stat gras și de ce nu chiar o reformă constituțională care să traseze mai bine rolul fiecărei instituții din acest stat.

Leave Your Comments