Stelian Negrea
Pe tăcute și acoperit de scandaluri gălăgioase, proiecte de 41 miliarde de euro au fost aprobate săptămâna aceasta în Guvern pentru a fi depuse la Bruxelles în contul celor 30 de miliarde de euro pe care le vom primi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Nu există nici o dezbatere parlamentară pe marginea acestor proiecte nu că PSD ar face altceva decât să frâneze și să-și înfigă niște proiecte a la Dragnea, de o dezbatere publică mai riguroasă nici nu se pune problema, nu se știe care și câte proiecte vor fi trimise la UE și nici cum au fost acestea prioritizate, cum au fost înlăturate unele în dauna altora și cine a făcut acest lucru.
Nu există nici un fel de transparență, în afara unor declarații de bună intenție sforăitoare, pe cel mai mare pachet de sprijin financiar primit vreodată într-o singură tranșă de România în ultimii 100 de ani. E cam jumătate din veniturile bugetului guvernului pe 2021 care pică pur și simplu din cer.
Ba chiar, vicepremierul Dan Barna, anunța că problema principală a PNRR o reprezintă propunerea de proiecte și nicidecum corupția care a devenit o temă secundară. E absolut aiuritor cum Barna, care a defilat cu lupta anticorupție în ultimii 3-4 ani pe spinarea căreia a ajuns în Parlament și ulterior și în Guvern el și colegii lui din USR+, emite o asemenea grozăvie de proporții epice.
Iar bomboana pe colivă o reprezintă banii alocați sănătății publice a cărei stare precară face breaking news în ultimii ani și mai ales în ultimele luni când spitalele, care ard la propriu din cauza lipsei investițiilor, produc o medie de 20 de morți pe eveniment.
Deși astfel de știri devin banalități, după o săptămână de la revolta inițială a opiniei publice, prin PNRR se alocă pentru construcția de spitale doar 2 miliarde de euro. La jumătate cât se alocă pentru investițiile de mediu, ceea ce arată că una se vorbește pe ton revoltat și alta se face în spatele ușilor închise.
Ideologia verde a panicarzilor de serviciu, care stau cu mâna întinsă și cu vocea ridicată la tot felul de mecena care se simt vinovați pentru cum e maltratată Planeta, a învins, încă o dată, rațiunea și nevoile stringente ale unui stat.
Practic prin PNRR este pus semnul egal între perdelele forestiere pentru care se propune proiecte de 1,5 miliarde de euro și construcția de spitale noi. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, care vorbește unde vrea, când vrea și cu cine vrea despre PNRR face lobby deschis perdelelor forestiere în timp ce colegul său de partid, Vlad Voiculescu, de la Sănătătate se face mic, mic de tot în spatele lui Raed Arafat, șeful de la SMURD, când o nenorocire de genul celei de la Matei Balș se produce.
Pe fondul pandemiei cu virusul chinezesc și a stării jalnice a spitalelor publice te-ai fi așteptat ca investițiile alocate prin PNRR pentru spitale să fie la loc de cinste alături de cele pentru proiectele din infrastructură care au luat caimacul cu o valoare propusă de 9,5 miliarde de euro.
Modul total opac și discreționar în care s-a făcut această împărțire a proiectelor pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro nu l-a împiedicat pe Ghinea să aloce inclusiv 100 milioane de euro pentru ONG-uri. Pentru că unii știu să fure la sacoșă, minșorând dimensiunea unui drum național, iar alții se simt mult mai confortabil cu un ONG pe aproape. Poate de aceea au tot făcut scandal când s-a pus problema unui control sporit și a unei transparențe mai mari la bilanțurile contabile ale acestora.
Și de aceea, este cu atât mai important ca toate proiectele din PNRR, care vor fi aprobate, dar și cele care au fost propuse spre aprobare să fie sub lupa DNA și a DLAF. Dar într-un mod cu totul ciudat, după ce a ajuns la putere Barna nu mai consideră corupția o problemă. E același Barna care e investigat de Departamentul de Luptă Antifraudă pentru modul în care a cheltuit prin două SRL-uri pe care le controla 6 milioane de euro. Culmea e că Ghinea i-a dat o mână de ajutor lui Barna, după ce a ajuns ministru al fondurilor europene în 2016, secretizându-i respectivele contracte pentru ca publicul să nu mai aibă acces la acestea.
Și așa DNA, care oricum nu mai are activitate de ani buni și nici nu s-a preocupat nici în perioada de glorie de modul cum sunt cheltuiți banii publici autohtoni sau de la UE, a primit un semnal de la Barna să o lase moale cu corupția pe PNRR.
Poate să fie explicat de faptul că circa jumătate din cele 30 miliarde de euro din PNRR se vor duce pe proiecte care vor fi gestionate de miniștrii USR deși aceștia sunt al doilea partid ca importanță din Guvern.
Și chiar dacă există disensiuni și animozități personale între aripa liberală și cea usr-istă din Guvern oare cheltuirea a circa 15 miliarde de euro din bani UE, care vin ușor și fără o monitorizare corespunzătoare pe corupție, sunt acestea motive reale de rupere a Coaliției care susține acest guvern?
Ce va prevala în final: faptul că Vlad Voiculescu are o dispută personală cu Florin Câțu sau faptul că partidele celor doi au de ronțăit, în afara banilor care vin anual de la bugetul de stat, încă 30 de miliarde de euro în plus de la UE?