Cu acordul cui cântă trompetele antivacciniste ale Moscovei?

PIN

Stelian Negrea

Duminică seara l-am ascultat aproape răbdător pe una din trompetele Moscovei tolănită imperial picior peste picior pe un scaun moale în fața lui Silviu Mănăstire de la B1: un vicepreședinte al unui partid nou înființat cu un puternic discurs antivaccinist pe numele lui Claudiu Târziu.

Vreo 40 de minute a tot molfăit cele mai alunecoase și nesincere zvonuri despre vaccinuri. La sfârșit i-am zis ce cred eu despre aceste argumente care nu țin nici măcar în fața bunicii de aproape 90 de azi a soției.

Circul și dialogul pe ton ridicat au apărut când i-am zis trompetei că este în slujba campaniei deșănțate a regimurilor autocrate de la Moscova și Beijing care, de mai bine de un an, supun Occidentul și Europa unei infecte dezinformări pe subiectul vaccinurilor. Doar, doar om uita de unde a plecat vaccinul și cine e responsabil pentru această pandemia mondială cu virusul COVID-19. China.

Pur și simplu nu-ți vine să crezi câtă confuzie pot stârni trompetele Moscovei

Culmea culmilor este că aceste trompete ale uor regimuri dictatoriale de-a dreptul se proclamă apărători ai libertăților nevaccinaților. Ceva mai ipocrit de atâta pur și simplu nu poți întâlni. Bine, ei se declară și mari patrioți care flutură drapelul tricolor după fiecare minciună, sfert de adevăr sau scorneală.

E plin netul și feisbucul de toate teoriile consporaționiste ale acestor antivacciniști care își cheltuie subvențiile guvernamentale pe răspândirea lor. Sub masca apărării libertății de exprimare se propagă cele mai mizerabile și neadevărate zvonuri menite să semene confuzie în rândul celor nehotărâți să se vaccineze.

Că vaccinul e cu cip, că e cu substanțe care omoară peste câțiva ani, că în prospect nu își asumă nimeni nimic etc În fine toată liota de tâmpenii și din cauza cărora se umplu secțiile ATI ale spitalelor.

Și totuși România încă mai e stat membru UE și NATO. E drept că într-un astfel de stat cu greu poți să o dai în bară în asemenea hal cu campania antivaccinare dar totuși cu acordul cui cântă trompetele Moscovei și ale Beijingului pe partitura antivaccinistă?

Îi convine guvernului și președinției, care ne tot îndeamnă să ne vaccinăm că e singura scăpare de virusul chinezesc cunoscută deocamdată la nivel mondial, să tot fie sabotată din interior?

După ce că guvernul își tot dă cu stângul în dreptul fie prin campanii de conștientizare a vaccinării total eșuate, poate mai puțin cea de la Pro TV, fie prin ciondăneli nesfîrșite între cele două partide care s-au aflat împreună până mai ieri la guvernare?

Poate că da. Poate că existența unei puternice mișcări antivacciniste poate fi făcută responsabilă pentru propria incapacitate și impotență? Vedeți, noi am vrut dar antivacciniștii cei răi nu ne-au lăsat.

Mâine, când cel mai probabil, actualul guvern Câțu va cădea la moțiunea de cenzură a PSD, mă voi tăvăli de râs când toată liota de antivacciniști de la AUR va sta cot la cot cu raționalii apărători ai vaccinării de la USR. Plus PNL și PSD.

Dincolo de rațiunile politice de moment, USR și AUR având un scop comun și făcând o alianță de conjunctură pentru a da jos un premier și un guvern din care au făcut și ei parte, mă aștept ca măcar, în ceasul al 12-lea, să se delimiteze de acțiunile antivacciniste ale colegilor de moțiune.

Măcar atât să facă că tot sunt buni la cartoline pe rețelele de socializare. Să scoată câteva în care să pregătească nefericita asociere de mâine cu antivacciniștii de la AUR. Și la fel ar trebui să facă și PSD care și-a catifelat mult discursul în ultimul timp în privința vaccinării. Acum defilează cu profesorul Rafila deși la începuturi discursul lor public era apropiat celor de la AUR.

E totuși dezarmant cum de au ajuns politicienii mai vechi și cei mai noi să joace doar la extreme: unii înghit ca niște sicofanți pe nemestecate tot ce vine de afară în timp ce ceilalți ca niște patriotarzi amețiți resping tot ce vine de afară. Din Occident, nu din Rusia sau din China că de regimurile dictatoriale din aceste două țări se presupune că am scăpat la revoluția din 89. Și că nu ni le mai dorim niciodată pentru că ne-au ajuns 50 de ani de dictatoră comunistă.

La fel de dezarmante și dezamăgitoare sunt reacțiile firave și miorlăite ale unora care se pretind mari oameni de stat și se vor mari politicieni în fața ticăloșiei aproape nedisimulate.

Dar dincolo de politicienii trecători avem un stat de drept care ar putea să mai pună stavilă și tălpi mișcărilor de tipul AUR care, cu un ochi spre Moscova și Beijing, îngenunchează sistemul public de sănătate și readuc influența Rusiei și Chinei să bântuie România, stat încă membru UE și NATO.

Ce se întâmplă prin birourile procurorilor, ale celor din serviciile secrete sau chiar prin ministerele de forță? S-au predat cu toții? Sau s-au deprofesionalizat într-un asemenea hal de nu văd evidențele? Că doar nu om ajunge la concluzia că or fi într-un fel părtași la acest joc.  Oare partenerii noștri din UE și din NATO or simți aceste probabile repoziționări sau nu?

Leave Your Comments