Cum se va împăca pro americanul Ciucă cu filo chinezii Câciu și Grindeanu

PIN

Stelian Negrea

Pe repede înainte guvernul Ciucă a trecut prin comisiile parlamentare și ulterior prin votul de învestitură din Parlament, urmând să depună astăzi jurământul la Cotroceni.

Premierul Ciucă, un general școlit în SUA, și călit în războaiele din Irak și Afganistan, este un politician extrem de novice, fiind senator PNL din 2020. I-a strâns recent, în ziua când a fost desemnat prima dată să facă guvernul, mâna ministrului apărării din SUA aflat într-o vizită fulger în România.

Este un apropiat al președintelui Iohannis care, de asemenea, se etichetează ca un filo american fiind primit, în urmă cu trei ani, în vizită oficială la Casa Albă și având recent întâlniri cu președintele Biden.

Cum se vor împăca cei doi cu politicienii filo chinezi din noul cabinet, pe care îi dă PSD: Adrian Câciu, ministrul finanțelor publice, și Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor?

SUA și China se află într-o rivalitate deschisă la nivel internațional, americanii acuzând încălcarea constantă a drepturilor omului în China, intenția acesteia de a ocupa Taiwanul. Americanii au interzis multe companii chinezești să facă afaceri în SUA din cauza faptului că acestea, pur și simplu, spionează pentru Partidul Comunist Chinez.

Una dintre acestea este Huawei care și-a dorit să participe la licitația pentru licența de 5G din România însă a fost în cele din urmă exclusă.

Înainte să fie exclusă însă Sorin Grindeanu, pe atunci șef la ANCOM, autoritatea care supraveghează piața de comunicații, susținea că nici o companie din cele care și-au exprimat interesul pentru licența de 5 G, adică nici Huawei, nu va fi exclusă de la această procedură. A dat un interviu în acest sens fix agenției de presă a statului chinez, Xinhua.

Ulterior, probabil în urma presiunilor americanilor, Grindeanu și-a schimbat total poziția vizavi de Huawei. Acum, acesta a prins poziția de ministru al transporturilor. De ce s-o fi înfipt tocmai pe acest portofoliu când expertiza lui anterioară era legată de comunicații?

Un posibil răspuns ar fi că există numeroase companii chinezești care construiesc drumuri și care au fost excluse de la licitațiile pentru construcția de drumuri și autostrăzi din România. Contracte de miliarde de euro își așteaptă câștigătorii iar companiile chinezești cu siguranță nu și-ar dori să le rateze.

Oare va încerca Grindeanu să le netezească drumul în România companiilor chinezești de drumuri? Să așteptăm.

Până atunci să ne aducem aminte de cazul celebru a unei companii de profil din China care a fost cât pe ce să pună pe butuci o țară mică, Muntenegru, în urma construirii unei autostrăzi de trei miliarde de dolari în această țară.

Muntengru a luat un împrumut de la o bancă de stat chineză , a angajat o companie de stat chineză să ăi construiască o autostradă de nci 150 de kilometri și, după construcția primului tronson de 41 de kilometri, deja se vede datoare vândută Chinei căreia trebuie să înceapă să-i ramburseze împrumutul.

Celălalt PSD-ist cu simpatii fățișe pro chinezești și pro Huawei este Adrian Câciu, ministrul finanțelor publice. Primele sale apariții în spațiul public la televiziunile de știri au fost în emisiuni alături de avocații Huawei în care erau lăudată această companie chinezească și era înfierată cu mânie proletară, inclusiv de Câciu, intenția autorităților române de a interzice Huawei să participe la licitația 5G.

Câciu nu s-a mulțumit cu atât: și-a plătit sau i-au fost plătite – e o întrebare la care acesta nu a răspuns, nefiind nici întrebat –  articole de presă, în gazetele economice, în care lăuda din nou compania Huawei și contesta decizia autorităților române de a interzice Huawei să participe la licitația 5G din România.

E neclar ce îi determina pe Grindeanu și pe Câciu să fie atât de puternici suținători ai companiei Huawei. Să fie dărnicia acestei companii, atenția acesteia pentru nevoile celor doi sau capacitatea ei tehnică și prețurile imbatabile ale componentelor sale?

Nu vom ști pentru că în statul român nu prea se lucrează la anticorupția mare.

Tot americanii au fost cei care au presat autoritățile române să rupă legătura cu compania chinezească de stat cu care România dorea să construiască reactoarele 3&4 de la Cernavodă. Să fim atenți la cei doi dar și la mulți alți politicieni și funcționari nevăzuți care ar putea să se simtă datori să readucă în discuție și în atenția opiniei publice miracolul chinezesc.

E drept că acea afacere nucleară cu chinezii primise prin 20167 chiar girul CSAT unde șef era și este Klaus Iohannis și fusese trecută prin guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș.

Ținerea la distanță a companiilor chinezești de stat de banii publici de la bugetul României sau al UE este în strânsă legătură cu faptul că respectivele companii servesc scopurilor unui regim comunist dictatorial.

PSD are o tradiție a legăturilor cu China, de la Adrian Năstase și Victor Ponta încoace, dar nici PNL nu stă rău la acest capitol, fiind câteva voci din eșalonul doi al partidului care fac afaceri consistente cu companii chineze de stat. Dacă mai era și USR în schema guvernamentală, găseam și pe acolo câțiva politicieni care se ridicau și aplecau ușor când se vorbea despre China.

Leave Your Comments