De ce ține ministrul Justiției cu dinții de un secretar de stat cu un trecut sulfuros

PIN

Stelian Negrea

Ministrul Justiției a lăsat cu gura căscata atât opinia publică cât și mediul juridic și l-a impus premierului ca secretar de stat la ministerul justiției pe controversatul Alexandru Dimitriu. Stelian Ion a trecut peste trecutul sulfuros al lui Dimitriu și l-a proțăpit oficial oficios guvernamental asta după ce acesta venea la serviciu de peste o lună unde avea acces la documente oficiale și secrete ale ministerului Justiției fără nici o calitate guvernamentală.

Alex Dimitriu la Vara Ispitelor de la Pro TV pe vremea când nu visa să ajungă secretar de stat la Justiție

De ce face totuși acest gest incalificabil ministrul Justiției? De ce un gest care intră în contradicție flagrantă cu tot ceea ce a susținut ca declarații politice cât timp a fost în Opoziție dar și cu acțiuni oficiale ale USR+ cum este inițiativa Fără Penali?

Dar de ce este Dimitriu atât de controversat? În primul rând este partenerul casei de avocatură a unui alt avocat extrem de controversat: Gheorghe Piperea, care a avut, în ultimii ani, nenumărate poziții publice pe teme juridice extrem de apropiate PSD, partidul, care a atacat în mod constant Justiția, în ultimii ani și împotriva căruia Stelian Ion a luptat în permanență la nivel declarativ.

Odată numit în poziția de secretar de stat, Piperea i-a făcut un laudatio desăvârșit lui Dimitriu: „Alex Dimitriu este, oficial, secretar de stat la Ministerul Justiției. Îi urez succes. Sper că va pune în valoare ceea ce a învățat la Piperea și asociații în cei 14 ani de activitate și că nu se va lăsa remodelat de birocrație și de umbrele secrete ale administrației, ci va remodela el sistemul, măcar în parte, după valorile dobândite în comunitatea noastră cognitivă. Cele două facultăți absolvite (ASE și Drept) și titlul de doctor în drept (i-am fost conducător de doctorat), zecile de lucrări publicate (inclusiv în co-autorat cu noi, cei de la Piperea și asociații), războaiele și luptele juridice dure pe care le are în picioare, îi vor fi cu siguranță ancora necesară evitării derivelor. Depinde doar de el acum să pună aceste valori la temelia recâștigării încrederii în actul de justiție. La bună revedere, prietene!”.

La rândul său, Stelian Ion avea numai cuvinte de laudă la adresa lui Dimitriu: Am făcut o propunere premierului de numire a unui secretar de stat, în persoana dlui Alex Dimitriu, în care am foarte mare încredere și sunt convins că vom colabora foarte bine”.

Să nu știe Stelian Ion cine este Gheorghe Piperea? Să nu știe ministrul Justiției de numeroasele contracte controversate ale casei de avocatură Piperea&Asociații unde Dimitriu este partener?

Să nu știe același Stelian Ion că această casă de avocatură a încasat, circa un an și jumătate, vreo 30.000 Euro/lună de la administrația Gabrielei Firea pentru a reprezenta în instanță interesele Elcen și că un astfel de contract se dă numai pe ochi frumoși și pe afinități politice?

Sau să nu știe același ministru al Justiției că Dimitriu și Piperea au reprezentat interesele unora dintre cei mai toxici oameni de afaceri români, frații Micula care dețin imperiul European Drinks, care au jumulit literalmente statul român de aproape 1 miliard de lei. Și că Piperea și Dimitriu au blocat înaintea pandemiei conturile statului român și că stăteau la masa guvernului cu oficialii Jusiției (sic!) și cei ai Finanțelor pe care-I strângeau cu ușa, ca într-un joc de șantaj, pentru a le livra cât mai rapid uriașa sumă fraților Micula pentru ca, evident, să-și ia și ei comisionul de succes că doar n-or lucre sine pecunia.

USR+ e împotrivba traseismului politic, ba chiar vor să interzică traseismul politic însă pe Stelian Ion nu-l deranjează că Dimitriu a fost membru PNL, acum e la aripa Plus din USR, și are ca mentor un PSD-ist sadea.

Cum ar fi răcnit Stelian Ion din opoziție și cum l-ar mai fi boscorodit el pe Dimitriu prin prisma trecutului lui cancanistic: a fost ispita Cosminei Păsărin de la Pro Tv, un show cu multe tușeuri libidinoase, cu scene de sex explicite și multe alte scene la limita cancanismului care nu cadrează în nici un fel cu prestanța și sobrietatea de la Ministerul Justiției. Din chiloțar nu l-ar fi scos Stelian Ion pe Alex Dimitriu. Dacă era în opoziție. Dar dacă este la putere în ia pe lângă el pentru că, nu-i așa, Dimitriu a devenit un profesionist desăvârșit. Garantat Gheorghe Piperea de la PSD.

Dar poate că Stelian Ion are nevoie de relațiile lui papa Dimitriu care deține 25% dintr-o editură juridică, una dintre cele mai importante din piața de profil, unde publică toate mințile luminate din Justiție. Când ai o carieră în Justiție iar ascensiunea ta este bazată și pe lucrările publicate cine ar îndrăzni să se pună rău cu papa Dimitriu.

Poate tăticul lui DImitriu e reprezentantul unei rețele de putere invizibilă din Justiție căreia reformismul luminat, pe vremuri un adevărat iacobin constipate căruia nu-I scăpa nimic, nu-i poate spune nu. De frică, din interes, habar n-am.

Piperea îl lăuda pe Dimitriu că-i om citit, că a scris multe lucrări de profil etc. A uitat să spună că le-a scris la editura lui tăticu.

Oricum ar fi, nominalizarea beizadelei Dimitriu și, ulterior, numirea lui, împotriva, uimirii opiniei publice și a mediului juridic, arată cât de repede se schimbă un politician chiar și unul nou cum se pretinde Stelian Ion. Revine peste noapte asupra tuturor relelor pe care le-a criticat anterior, critică care l-a adus la putere. Acum că are theoretic patru ani în față fără alegeri își permite să se comporte ca PSD-iștii pe care îi critica pe vremuri.

Leave Your Comments