Dragnea e umbra unui amărât de fost dictator laș. DNA fantoma unei impotențe

PIN

Stelian Negrea

Punerea sub învinuire astăzi de către DNA a lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum a fost însoțită de un veșted interviu al lui Liviu Dragnea presărat cu amenințări voalate și care ne-a arătat un fost șef al PSD pozând într-o umbră a uni amărât de dictator laș.

Nici DNA nu e departe în dosarul Tel Drum. E fantoma une impotențe instituționale care a reușit un nimic deocamdată: doar să îi aducă la cunoștință lui Dragnea, la doi ani și jumătate de la începerea dosarului, că s-a transformat din suspect în inculpat. Asta după ce faptele s-au consumat în urmă cu mai bine de zece ani, în timpuri deja imemoriale iar ele vor primi o soluție finală din partea unui complet de judecată peste 2-3 ani.

Nu vreau să întăresc scepticismul nimănui și nici să vând atitudini defetiste. Cu sau fără soluție justă în acest dosar și în cazul ultimului mare dictator modern al României, sper eu fără să am vreo garanție pentru că noi tipuri de dictaturi vin peste noi, viața va merge înainte și zâmbetele dar și grimasele de durere vor apărea și vor dispărea cu o rapiditate nebună.

Dar cum a fost Dragnea în prima parte a interviului? Deloc schimbat dupa 369 de tăcere în spatele gratiilor. Nu a zis nimic nou: a proferat aceleași amenințări obosite și voalata la adresa unora și a altora, a dat sfaturi din spatele gratiilor și a afișat același rânjet autosuficient și plin de aroganță.

Dacă Dragnea vrea să scape de aceste etichete trebuie să ne spună tot. Și nu mie ci opiniei publice care merge în același timp la vot.

Să nu aveți nici o iluzie că Dragnea nu ar ști informații certe legate de personagii extrem de tenebroase sau exagerat de galonate cum ar fi fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, sau Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA.

ȘI când spun informații certe nu mă refer la aluziile pe care le tot molfăie sub mustața lui plină de carii. Mă refer la date despre acțiuni, întâlniri și discuții la care Dragnea în diferitele lui calități oficiale pe care le-a avut de-a lungul timpului în statul român le-a întreprins cu Coldea sau Kovesi.

Mă refer la informații despre posibile încălcări ale legii, investiții în nume personal etc pe care cei doi le-ar fi comis. Dacă există, dacă nu Dragnea să tacă.

Dar Dragnea ascunde astfel de informații și preferă aluziile pentru că își închipuie că face tot felul de tranzacții la vedere și de la distanță cu cei doi și cu alții din statul român. În fond dacă le-a ieșit și altora cum ar fi Elena Udrea, de ce nu i-ar ieși și lui.

În fond dosarul Tel Drum de la DNA, în care este citat astăzi, a fost început extrem de târziu, urmărirea penală a durat doi ani și jumătate iar cu un avocat bun poate împinge o decizie definitivă a judecătorilor peste 2-3 ani minim.

Cât va mai exista o tastatură și net n-am să obosesc să spun că dosarul pentru care se află azi Dragnea în spatele gratiilor este o glumă. Și o știe și el. Un prejudiciu de nici 20.000 Euro, cam cât ar fi cheltuit într-o seară la o cina aniversară cu Irinuca la Monaco și alaiul de slugi, pălește față de prejudiciul de zeci de milioane de euro din dosarul Tel Drum.

Cu Liviu Dragnea în spate, Tel Drum a câștigat contracte publice în ultimii 10-15 ani de peste 500 milioane de euro. Și acestea sunt cele pe care le vedem dar mai sunt multe firme fantomă care aveau susținerea Tel Drum la licitațiile publice și care au cîștigat contracte cu valori uriașe pe care nimeni nu le mai poate contabiliza.

La DNA, Alexandra Lăncrănjan, procuroarea care s-a ocupat de dosarul Tel Drum, a părut în ultimii ani mai mult preocupată de imagine și de numeroasele interviuri pe care le dă cu generozitate în presă decât de soluționarea cu celeritate a acestui dosar.

E drept că modelul exagerat de galonatei Kovesi le este întipărit multor procurori în minte. Nici aceștia nu uită cu ce succes Kovesi nu rata nici o apariție mass-media în presa autohtonă sau cea străină, cum în diferitele proteste din UE din senin numele ei era vehiculat drept procuror european chiar în timpul procesului de selecție și multe alte coincidențe caraghioase dar cărora nimeni nu mai are timp să le dezlege semnificația. În fond, unei zeițe a Justiției i se pot ierta multe în numele luptei anticorupție.

Așa că Lăncrănjan a preferat să se miorlăie, la rândul ei, că Justiția în ansamblu este în permanență sub asediu decât să iasă și să ne zică clar cu subiect și predicat dacă în dosarul Tel Drum au existat ingerințe din anumite părți. E drept că, la intervale de timp, în presă se mai scurgeau ceva informații despre dosarul Tel Drum fără să poți face vreo conexiune cu Lăncrănjan.

Și acum vin să vă întreb de rezultat și de servirea interesului public. E bine că Dragnea zace în pușcărie în urma unei sentințe date de un complet de judecată sub presiunea uriașă a opiniei publice ca urmare a stilului său dictatorial de a face politică. Interesul public e servit pe partea de sancțiune cu privarea de libertate.

Dar banii, proprietățile și alte bunătățuri lumești, care îi mai ostenesc dictatorului laș, chinul de a fi stat în pușcărie cum de nu au fost încă confiscați?

Coldea și Kovesi au fost campioni absoluți în a împrăștia șoc și groază în rândul politicienilor prin zăngănitul de cătușe dar extrem, extrem de timizi în a le lua banii. O fi dat Dragnea la șaibă în pușcărie dar cu siguranță că, de va ieși de acolo, nu va fi un amărât de zugrav sau un faianțar nevoit să plece în Spania să-și câștige cu greu existența.

Din ce cauză? Din cauza impotenței unor procurori și a unor servicii secrete, care nu pot furniza probe solide, dar evident și a unei clase politice și a unei înalte administrații profund corupte care le pun primelor bețe în roate.

Leave Your Comments