Follow the money și nu doar infractorul. Așteptând primul corupt lăsat fără o lețcaie de DNA care s-a făcut faianțar

PIN

Stelian Negrea

Cu lupta anticorupție la cote inimaginabil de jos, cel puțin la nivel de dosare substațiale aflate în fața camerelor de luat vederi, ministrul Justiției a lansat un mesaj nemaiîntâlnit până acum către procurori: follow de money adică să urmăreasca banii infractorilor și nu doar persoana acestora.

Mesajul a venit în cadrul unui eveniment organizat ieri cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Aceasta este una din cele mai mari și mai spinoase probleme a luptei anticorupție din România, care nu a fost abordată frontal din cauza festivismului sclipitor, care a înconjurat DNA ani de-a rândul inclusiv sub mult prea galonata Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA ajunsă acum într-o binemeritată poziție de procuror șef european și recent câștigătoare a unui proces de palmares la CEDO împotriva CCR și a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Ani de-a rândul lupta anticorupție a mers aproape exclusiv pe partea punitivă a legii oferind o justiție imediată și extrem de dorită unui public aflat în delir pe bună dreptate: cătușe și începeri de mii de dosare penale pentru fapte de corupție.

Numai că la finalul unui proces de corupție nici un politician sau om de afaceri apropiat primilor nu a rămas sărac lipit pământului. Nici unul nu a fost nevoit să pună mâna pe mistrie și să se apuce să pus faianță în Spania.

E drept că în ultimii trei ani între deschiderea unui dosar penal și decizia instanței a intervenit cu o virulență nemaiîntâlnită vreodată, clasa politică și mai ales PSD care a dat un asalt dur începând cu OUG 13 și terminând cu deciziile CCR pe scoaterea SRI din dosarele de corupție și decapitarea DNA prin demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Au avut și un puternic sprijin mediatic la televiziunile de casă care au răstălmăcit realități și au îngroșat până la greață anumite situații chestionabile din lupta anticorupție.

La aceste momente, dacă ești un politician corupt, ai o întreagă paletă de instrumente prin care poți să îți zădărnicești urmărea penală până devii curat ca lacrima: de la un avocat bun cu puternice conexiuni politice până la sprijin mediatic și terminând cu cea mai mare parte a Justiției, pe tot lanțul de la care polițistul judiciar, procuror și terminând cu judecătorul, s-a predat actualei majorități parlamentare care controlează procesul legislativ și majoritatea din CCR.

Aici Predoiu are dreptate: nu s-ar fi ajuns în această situație dacă s-ar fi urmărit banii proveniți din infracțiuni și nu doar exclusiv infractorul și aplicarea unei sancțiuni care să-l usture: cătușe, câteva zile de arest sau o sentință cu câțiva ani de închisoare.

E imposibil să crezi că toată această mașinărie pusă pe picioade de PSD în ultimii trei ani nu vântură uriașe cantități de bani negri proveniți tocmai din infracțiunile de corupție.

La bilanțurile festiviste ale DNA de pe vremuri, Codruța Kovesi anunța sume colosale care ar fi fost aduse la bugetul de stat de DNA însă acestea erau mai mult pe hârtie. Cam ca producția industrială pe stoc raportată pe vremuri de premierul Nicolae Văcăroiu.

În realitate, sumele recuperare de la infractacțiunile de corupție sunt infime. Numai dacă te uiți pe pagina de internet a ANABI (Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) aflată în subordinea Ministerului Justiției o să remarci că au vândut bunuri de vreo 30 milioane de euro. Mărunțiș față de sumele de 2 miliarde de euro pe care se lăuda Codruța Kovesi că le-ar fi adus la bugetul de stat.

În realitate, după definitivarea procesului cu sentința de închisoare cu ceva ani de pușcărie cu executare, majoritatea covârșitoare a infractorilor rămâneau cu banii neatinși fie pentru că procurorii nu reușiseră să dovedească prejudiciul, fie că infractorul nu avea nici un bun pe numele lui fiind sărac lipit pământului, fie că prejudiciul odată stabilit nu va fi recuperat de nici o instituție a statului din motive de …corupție.

Și exemple sunt nenumărate de la Liviu Dragnea până la Dan Voiculescu sau Radu Mazăre. Lui Dragnea i-au stabilit un prejudiciu în dosarul angajărilor fictive de 20.000 euro, de râsul curcilor având în vedere că firma Tel Drum SA în spatele căreia se afla acesta a câștigat contracte cu statul de peste 500 milioane de euro.

Din prejudiciul de 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu s-a recuperat praful de pe tobă iar de la Radu Mazăre nu s-a recuperat nimic din prejudiciul de 114 milioane de euro doar din dosarul retrocedărilor legale pentru că, cum era de așteptat, acesta nu are mai nimic pe numele lui.

Mai stă câțiva ani în pușcărie și va ieși un cetățean onest care va putea să cheltuie nestingherit milioane de euro de pe cardul anonime sau să folosească vile și mașini de milioane de euro aflate pe numele rudelor sau a unor interpuși.

După ce a obținut sentința în sala de judecată și a oferit justiție poporului flămând prin aruncarea în spatele gratiilor a unor politruci extrem de nesuferiți, DNA nu s-a mai sinchisit de corupția din alte instituții ale statului cum ar fi ANAF care ar fi trebuit să recupereze prejudiciul, acolo unde a apucat să fie calculat, cu o cerbicie asemănătoare întregii urmăriri penale.

După ce toată lumea s-a răcorit s-a așternut o liniște păguboasă care nu a fost încurajatoare deloc pentru recuperarea prejudiciilor, care au rămas uriașe pe hârtie și în rapoartele anuale festiviste ale unor instituții.

De aceea mesajul ministrului Justiției e încurajator însă poate fi și tardiv pentru că nu au rămas în picioare prea multe dosare cu prejudicii mari care să nu fi fost deja închise de Justiția lui Savonea și a lui Iordache și a CCR-ului. Iar la cum evoluează lupta anticorupție e greu de crezut că vor mai fi începute dosare de substanță în perioada imediat următoare.

Poate cine știe va începe să funcționeze gluma electorală a USR cu DNA-ul pădurilor că tot e la modă, sau a fost la modă înainte de pandemia cu virusul chinezesc, să surfezi pe isteria ecologistă în toate formele ei.

Leave Your Comments