Greva STB, asaltul asupra Parlamentului și neasumarea politică bărbătească a mineriadelor de tot soiul

PIN

Transportul public din București este paralizat de o grevă “spontană” a angajaților STB. Traficul cu mașina personală, în schimb, este o minunăție cum se întâmplă rar în București doar în perioadele de vacanță.


Protestul etichetat spontan de membrii de sindicat are toate ingredientele unuia politic păpușărit de un lider de sindicat al STB, Vasile Petrariu, care este și consilier PSD în Consiliul General al Municipiului București. El este și unul dintre susținătorii fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, în fața căreia a câștigat actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan.


Un protest la fel de spontan și la fel fără nici o legătură politică a fost și cel de la Parmanent de acum ă lună în care o mână de simpatizanți ai AUR au luat cu asalt clădirea Palatului Poporului pentru ca parlamentarii să nu cumva să voteze introducerea certificatului verde.


Să fie această neasumare bărbătească o formă clasică de manipulare în democrația autohtonă sau e doar rodul unor metehne vechi ale unor politicieni care nu mai știu să inoveze în materie de ațâtat nemultumirea social?


Gabriela Firea nu s-a împăcat deloc cu pierderea Primăriei Capitalei anul trecut și nu pierde nici o secundă să arate opiniei publice că Nicușor Dan nu poate să gestioneze problemele Bucureștiului.


Pe alocuri are dreptate în sensul că jobul pare o pare pălărie pentru Nicușor Dan care e acuzat de mai toată lumea că s-a încuiat în birou cu o mână de apropiați și a blocat pur și simplu activitatea Capitalei.


Dar dacă această activitate era pur și simplu năclăită de corupție de la acordarea de autorizații pentru construcții până la companiile municipale înființate de Firea și căpușarea STB-ului de exemplu?


Firea are o susținere mediatică puternică și încearcă inclusiv să strângă semnături pentru demiterea lui Nicușor Dan, o acțiune care bate pasul pe loc însă.


Paralizarea transportului în comun prin orchestrarea grevei spontane de la STB poate fi însă bomba care să detoneze detronarea lui Nicușor Dan de la primărie. Înțeleg fără să fiu de acord de ce nu și-a asumă explicit Firea: ar însemna să intre în conflict cu bucureștenii prezenți în număr destul de mic la vot anul trecut și care sigur nu vor fi prea încântați să afle că, în spatele unor nemulțumiri salariale ale angajaților STB, se află de fapt interesul politic al acesteia de a reveni la Primăria Capitalei.


La fel, au făcut și cei de la AUR acum o lună când și-au adus simpatizanții total independenți, de fapt doar niște cetățeni simpli nemulțumiți de dictatura medicală, la porțile Parlamentului pentru a da buzna în curtea Casei Poporului. Iar acolo să apară salvatori parlamentarii AUR în frunte cu șeful lor, George Simion, care să îndemne la calm dar care să-și asume cu un dublu limbaj nemulțumirea oamenilor ajunși acolo total independenți.


Nu au fost telefoane, nu au fost finanțări și nici înțelegeri ascunse la fel cum nu au fost nici la protestul spontan al STB.
Acesta e genul tipic de proteste organizate pe sub masă de care ne folosim când ne folosesc. Patriarhul lor este Ion Iliescu cu ale sale mineriade. I-a adus Iliescu pe mineri la București de câte ori și-a dorit și a avut nevoie de ei să îi bage mințile în cap democrației. Iar comuniștii și bolșevicii au fost cei care au patentat și folosit în exces diferite categorii socio-profesionale în mineriade spontane pe care să le folosească împotriva adversarilor politic.


Numai că Iliescu organiza mineriadele acum 30 de ani. Ce s-a întâmplat că unii au rămas cu gustul aceleiași rețele? De ce nu merg ei pe calea clasică a contestării democratice a adversarului și a creionării zilnice a eșecurilor acestuia?
Ce-i rețin pe Firea să-l conteste la vedere pe Nicușor Dan iar pe cei de la AUR să conteste certificatul verde strict prin mecanisme parlamentare?


Nu cred că pot păcăli pe toată lumea cu spontaneitatea aceasta dirijată care le arată mai degrabă slăbiciunile decât forța lor politică.

Leave Your Comments