Jocul la două capete al autorităților române în relația SUA-rusia. De ce aleg unii să trădeze?

PIN

Stelian Negrea

La mai bine de o lună de la începutul invaziei barbare a rușilor din Ucraina o simplă întrebare nu-mi dă pace: care să fie prețul trădării intereselor românilor, care vor conform ultimelor sondaje de opinie să rămână aproape de UE și NATO în proporții covârșitoare de 75%, de către “elita” politică de la București?

De ce arată în permanență ca unii care joacă la două capete: când bat cuba cu americanii și țin discursuri sforăitoare pro democrație, când își dau mâna prietenește cu rușii și chinezii pe sub masă?

Sunt zeci de exemple ieșite la suprafață după izbucnirea războiului din Ucraina care arată acest lucru de la lipsa unor sancțiuni economice consistente împotriva afacerilor oligarhilor ruși din România până la lipsa unor expulzări ale spionilor ruși din România dar și încurajarea unui discurs filo rus și patriotard de mucava antioccidental.

Autoritățile române nu sancționează afaceri de miliarde de lei de la Alro, Lukoil, TMK Artrom etc deținute de oligarhi ruși aflați pe lista de sancțiuni a SUA și UE dar aplică sancțiuni unei mărunte afaceri a statului rus, operatorul aerian Aeroflot cu câteva zboruri săptămânale către moscova.

Autoritățile române n-au expulzat nici un spion rus din România desi toate statele din Estul Europei, mai puțin Ungaria pudelul rus din UE și NATO, au expulzat cu zecile de la Polonia, țările baltice, Slovacia chiar și Bulgaria, un stat slav, vasal până mai ieri rusiei. Obraznicul ambasador al rusiei la București este în continuare tolerat ba chiar i se pune pază de la jandarmi în fața ambasadei să nu fie deranjat de protestatari.

Autoritățile române întorc capul și nu sancționează în nici un fel discursul antioccidental, patriotard de mucava al unor agenți de influență ai moscovei, ba chiar îi pun la dispoziția lui dan puric sala Teatrului Național București iar directorul acestei instituții, care-l ajută cu tot ce poate, nu e sancționat de ministrul culturii. Acesta zice că directorașul filo rus are dreptul la libertate de opinie.

Autoritățile române continua să tolereze la televizor sau în politică o ascensiune grotescă a unui nationalism deșănțat în jurul căruia se croșetează un discurs anti occidental sperând ca, în 2024, să reface o finală Iliescu-Vadim în care să-și bage propriul candidat care nu are cum să nu câștige în fața stafiei lui Cațavencu.

Noroc că românii într-o proporție covârșitoare de peste 75% conform sondajelor de opinie vor să rămână în UE și NATO dar cine știe încercăm să tot reducem acest procent seară de seară la televizor pe toate canalele noastre de știri unde otrăvim mințile românilor și încercăm să le turnăm constant plumb în picioare.

Autoritățile române sunt pe cale să dea cel mai mare contract de modernizare a bazei militare de la Kogălniceanu, de o importanță colosală pentru NATO dacă te uiți unde e poziționată vizavi de Crimeea ocupată de ruși, unui consorțiu din care face parte o companie controlată de un oligarh rus prieten de-al lui putin etichetat de liderii lumii libere drept criminal de război din cauza invaziei barbare din Ucraina.

Autoritățile române continuă să-și dea cu stângul în dreptul legat de exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și din alte perimetre de pe uscat, acțiune care are ca singur beneficiar real importul de gaze rusești care a atins iar cote de o treime din consumul anual al României. Toată politica energetică a României din ultimii ani are un singur câștigător: federația rusă.

Acestea sunt doar câteva exemple care-ți sar în ochi dar mai sunt multe zeci de altele ce pot fi văzute din surse deschise. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar conține rapoartele serviciilor secrete occidentale legat de alte și alte trădări în favoarea rușilor și a chinezilor făcute de autoritățile române.

Dar de ce o fac?

Primul și cel mai la îndemână motiv sunt banii, șpăgile luate de unii de prin statul român de la ruși și de la chinezi care acum le cer favoruri ca să nu facă public faptul că sunt niște șpăgari ordinari. Adică îi șantajează. I-au îndopat ani de zile, probabil le-au cerut nu prea multe sau nimic iar acum, pe timp de război, a venit payback time. Probabil că pe culoarele politicii, ale presei și serviciilor secrete umblă niște șefi care-și rod unghiile rugându-se să nu ajungă în presă diversele șpăgi, nu numai bani ci și alte favoruri, cu care s-au îndopat de la ruși sau chinezi prin diverse scheme mai grobiene sau sofisticate.

Al doilea motiv este că aceeași “elită” din politică, govern, presă și serviciile secrete e încă tributară la 30 de ani de la Revoluție unei ideologii perfide și slinoase cu pojghiță democratică la suprafață dar cu un miez cărnos antidemocratic care îi permite să acesteia să își preserve puterea și banii. Pur și simplu crede că va muri de foame dacă vor fi forțați să trăiască într-o democrație autentică și o economie liberă.

Al treilea motiv este că-s niște fricoși pentru că, în realitate, sunt oameni extrem de slabi și foarte nepregătiți care ar mima orice fel de echidistanță și neutralitate – de câte ori n-ați auzit refrenul ăsta ticălos de când a început războiul din Ucraina ? – numai să nu se bage, să nu-și asume nimic știind că vor putea să joace la două capete pentru că NATO ne va apăra iar noi vom putea să mai chicotim cu rușii și chinezii sub plăpumioară.

Al patrulea motiv este că mulți dintre ei au o bătălie surdă cu SUA și Vestul din cauza cărora o parte din ei au fost înlăturați în trecut de la butoane, o parte din ei au făcut și ceva pușcărie iar o parte și mai mică au rămas fără o parte din banii adunați din ani de zile de furăciuni din afacerile cu statul.

Acestea îmi par că sunt motivele principale dar sigur mai pot fi și altele dar orice ar încerca aceste “elite“ mărunte în perioada următoare trebuie să ne opunem cu tot ce putem pentru că acestea încearcă o măruntă și ultimă restaurație după 30 de ani după ce l-au împușcat pe Ceaușescu la fel cum încearcă putin o palidă restaurație a defunctei URSS.

De aceea i-a și ales putin să îi fie slugi pentru că gândesc la fel și urăsc visceral democrația, economia de piață și libertatea de exprimare.

Leave Your Comments