Nici protestele de tip Black Lives Matter nu se prind la noi. Sigur nu ne mai facem bine

PIN

Stelian Negrea

Doar vreo 14 comuniste îmbrăcate în negru s-au strâns ieri în centrul Bucureștiului pentru a-și demonstra solidaritatea cu mișcarea Black Lives Matter pornită după moartea în custodia poliției a unui american de culoare în urmă cu două săptămâni.

Mesajele obosite scrise dimineața înainte de cafea au fost purtate, cel mai probabil, de câteva extremiste și 2-3 aiuriți care au mai arestat în trecut și alte teme sensibile și pe care le exploatează gălăgios și fără discernământ.

Cadru strâns cu câteva comuniste în negru la București, simpatizante ale Black Lives Matter

Că toată Planeta, sau mă rog partea ei democratică, a luat foc în urma morții lui George Floyd nu mă miră și nu mă impresionează dar mă uimește violența născută pe vremuri de pace în mințile rătăcite ale unora cu burta plină.

Nu e prima dată când sub un eveniment tragic, încă neelucidat pe deplin de o instanță de judecată la rece cu toate informațiile pe masă, așa cum se face într-un stat de drept, și nu sub presiunea străzii sau a unor acuzații despre fapte de acum 20-30 de ani, este sufocat și folosit de agitatorii de extremă stânga care manifestează violent fără să fie în vreun fel opriți.

De bunul simț. De lege. Și astfel își închipuie că au și dreptate. Sau vor să lase impresia că dreptatea e cea descrisă de ei prin proteste violente. Politicienii democrați americani se situează de partea lor că tot vin alegerile prezidențiale în America în cinci luni.

Până mai ieri aceiași agitatori manifestau violent că se încălzește Planeta. Prin anii 70 ne averitizau că, din contră, Planeta se va răci. Și se băteau cu aceleași forțe de Poliție pentru scăderea dioxidului de carbon sau pentru cine știe ce altă bazaconie eco teroristă înfășurată în dovezi cvasi-științifice.

Vă mai aduceți aminte de violențele Rebel Extinction de acum câteva luni de la Londra și cum vroiam ei să oprească garniturile de metrou pe care se cățăraseră matinal niște panicarzi verzi? Cum rupeau gazonul din fața unei universități celebre tot din motive de terorism ecologic?

Aceeași America luase foc la acuzațiile de agresiune sexuală făcute la adresa unui judecător conservator propus de administrația republicanului Trump. Și dă-i și luptă, și dă-i cu mișcarea #metoo care dădea verdicte pe bandă rulantă petru fapte petrecute în urma cu 20-30 de ani pe baza unor simple declarații pe care nimeni nu le putea dovedi cu dovezi.

Totul s-a stins și nu s-a mai reaprins nici măcar la adresa acuzațiilor de agresiune sexuală împotriva candidatului democrat la președinție, Joe Biden.

Acum folosesc tragedia morții unui american de culoare pentru a da foc Americii înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Plus alte câteva capitale europene s-au baricadat în fața altor extremiști de stânga, agitatori de profesie sau pur și simplu niște golani.

Sunt în exact același film: nu lăsăm adevărul să ne stea în cale și nu punem lucrurile în context. Floyd are un trecut infracțional doldora, de la atac armat, până la posesie de droguri și punerea în circulație de bancnote false etc, pentru care a stat și cinci ani în închisoare. Și folosesc doar cazierul de nenumărate abuzuri ale polițistului sub genunchiul căruia Floyd a murit.

Dar cum se face că ditamai protestele violente de stradă care s-au răspândit la nivel mondial nu au prins la noi?  Iar suntem la coada Europei? Iar nu reușim să prindem un loc mai în față? Iar suntem năpăstuiți de soartă?

Bine, în afară de cele 14 comuniste îmbrăcate în negru care și-au pierdut câteva ore din viață în centrul Bucureștiului într-o zi de dumincă păstrând vie speranța într-o revoluție perpetuă?

Unde-s panicarzii verzi care făceau demonstrații pentru că se smulgea un petic de iarbă de lângă un bloc sau când se tăia creanga unui copac? Să nu simpatizeze ei cu această mișcare la nivel mondial și să nu se sizeze oportunitățile uriașe pe care aceasta le oferă în termeni de vizibilitate, legitimitate etc ?

Chiar să nu se găsească un sponsor mai de generos care să strângă niște protestangii independenți să se strângă măcar în Piața Victoriei acolo unde s-au strâns până și două sute de amețiți pro-ruși acum două săptămâni care au manifestat împotriva vacinării obligatorii?

Unde-s sponsorii generoși de altădată care putea finanța direct sau indirect niște nuclee de agitatori în jurul cărora se făcea o manifestație de toată frumusețea? Ah, ce vremuri, ce marșuri cu 2-3000 de panicarzi verzi care luau Bucureștiul la pas pentru diferite cauze care mai de care mai strigătoare la cer.

Să fie românii de fapt niște rasiști latenți, niște white supremacist care, se răzbună tacit pentru toate umilințele îndurate de cele câteva milioane de români care muncesc în Europa, printr-o tăcere asurzitoare?

Dar toți? Înțeleg pe la țară, prin cotloanele cartierelor mărginașe unde sunt ocupați cu munca sau nu au acces la informație? Dar crema intelectualității românești eminamente de stânga să nu rezoneze cu astfel de nedreptăți sistemice în ditamai democrația americană pe care o zeificăm?

Să fie antiamericanismul structural al acestei intelectualități de stânga, care o ține departe de solidaritatea cu ditamai mișcarea la nivel care le-ar putea oferi o nouă legitimitate, expunere publică semnificativă plus acces către inimile unor finanțatori generoși?

Să nu merite minoritatea afro-americană niște manifestații mai de soi în România la fel cum au fost închinate altor minorități gălăgioase cum ar fi cele sexuale?

Să nu-și rupă românii timp măcar duminica și să se ducă la mall chiar dacă e închis din cauza pandemiei cu virusul chinezesc și să protesteze violent, chiar spărgând magazine sau devastând terase prin Centrul Vechi, așa cum o fac unii americani cu o veselie tembelă în aceste zile?

Nici măcar o frântură de conformism tipic românesc de dorință de a fi la modă cu tot ce se întâmplă semnificativ în Occident care să aducă măcar câteva sute de simpatizanți Black Lives Matter la București și în marile orașe?

Când se va sfârși lehamitea aceasta românească pe un subiect care a aprins Planeta?

Leave Your Comments