Oglindă oglinjoară, cine-i cel mai fermecător din țară? Șoșoacă sau Vlad Voiculescu

PIN

Stelian Negrea

Pandemia cu virusul chinezesc a ajuns în acel punct critic în care regulile sunt cvasi nerespectate, populația este obosită și sastisită de măsurile pentru controlul răspândirii, personalul medical e extenuat, locurile în spitale se împuținează, vaccinarea se poticnește în certuri inutile iar antivacciniștii își fac de cap mizând pe toate cele de mai sus plus o susținere mediatică nesănătoasă cu promovarea la vedere a vaccinurilor rusești.

Protagoniștii acestei bătălii sunt o senatoare cu comportament de mahala venită de nicăieri: Diana Ivanovici Șoșoacă, și galonatul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu cel care se pregătește intens pentru Oscar zilele acestea, fiind unul dintre protagoniștii documentarului Colectiv.

Care dintre cei doi vectori de imagine, care se adresează unui public total diferit în teorie, are șanse să farmece iremediabil la nivel mediatic și social populația și să o tragă fie către respingerea vaccinării, fie către acceptarea acestei dar cu vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Nu i-a luat prea mult și Diana Șoșoacă și-a dat arama pe față la ultimul miting anti vaccinist sau mă rog anti vaccinuri din Occident. Senatoarea independentă a susținut fățiș cu declarații fără echivoc vaccinul rusesc Sputnik V și interesele Federației Ruse în România. A repetat textul clasic al unui agitator comunist: că de ce nu ne înțelegem cu toții vecinii, că de ce nu luăm și vaccinul rusesc și că, în general, de ce stăm slugi la Occident etc.

Până la acest miting puteai doar să bănuiești că Șoșoacă este un agent comercial pentru vaccinul rusesc și un agent de influență al Federației Ruse la București. Ți-ar fi putut spune că te înșeli că domnia sa este doar o antivaccinistă. Acum e cu cărțile la vedere și e și mai bine.

N-am nimic cu vaccinul rusesc, cum n-au nimic nici rușii care refuză în număr extrem de mare să se vaccineze cu acesta deoarece nu au încredere în autoritățile lor. Dincolo de granița Rusiei, vaccinul Sputnik V este o palidă armă de soft power a acestui imperiu muribund dar pus pe rele.

Am apucată să mă vaccinez cu AstraZeneca că așa am picat la loteria distribuirii la telefon însă, dacă Agenția Europeană a Medicamentului, ar aproba vaccinul Sputnik V după aceleași criterii clare și precise după care a aprobat vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca Johnson&Johnson i-o zic clar lui Putin că mi-aș fi băgat în corp vaccinul lui dacă s-ar fi epuizat toate dozele din celelalte vaccinuri.

Numai că Șoșoacă cu toată mahalaua pe care o vinde zilnic are o problemă ne arată nu că este neapărat antivaccinistă ci că promovează o agendă clasică de neîncredere în vaccinurile occidentale – dezvoltate de companii de pe piața farma care au departamente de dezvoltare care cheltuie miliarde de euro anual ceea ce arată forță și determinare – și că vrea, de fapt, să vândă vaccinul rusesc. Nu ne-a spus încă daca cele chinezești sunt bune dar se poate interesa la Viktor Orban în Ungaria care le ia la suprapreț printr-o firmă de casă a camarilei lui.

Ce-i și mai îngrijorător este atenția mediatică de care beneficiază Șoșoacă ba la România TV, ba la Antena 3, două posturi tv deținute de un securist mai tânăr fugit la Belgrad din cauza unor dosare de corupție, și altul mai bătrân ieșit din pușcărie acum câțiva ani tot din cauza dosarelor de corupție.

Dar ce face tabăra cealaltă? Președintele Iohannis, premierul Câțu și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

Primul pare să fi ieșit din joc, având doar apariții sporadice. Următorii doi se încaieră pe cine să controleze mersul pandemiei. Sunt doi tineri în politică, vanitoși și plini de misiunea pe care o îndeplinesc.

Președintele i-a dat leapșa lui Câțu, care i-a dat-o lui Voiculescu care și-a delegat toate atribuțiile legate de pandemie unui secretar de stat, Andreeea Moldovan. Și uite așa și-au dat-o unul altuia responsabilitatea până a ajuns în fund (în spate) la taxatoare, vorba ceea din comunism.

„Omologul” lui Șoșoacă nu are cum să fie altcineva decât Vlad Voiculescu: e singurul preocupat de domeniul medical, cum se automarchetează și cum l-au etichetat și colegii de partid, și e cel care a bătut din picioare să ajungă ministru al sănătății. Și dintre toți ceilalți responsabili guvernamentali e singurul care a chemat camera de filmat care să-l imortalizeze pentru eternitate la tragedia de la Colectiv pentru care acum așteaptă cu emoție Oscarul.

Numai că Vlad Voiculescu nu prea reușesc să țină pasul cu scornelile lui Șoșoacă, e mereu în defensivă cu vocea stinsă deși are un aparat de PR consistent la Ministerul Sănătății. Nu mai are aplombul și vârtoșenia de pe vremea când zburda ca ONGist pe plaiurile salvării sănătății publice românești.

În loc să se războiască cu alde Șoșoacă cu toate argumentele din dotare, care cu greu mai prind doar rețelele de socializare și mult mai puțin televiziunile, Vlad Voiculescu se păruiește direct ba cu premierul ba cu șeful campaniei naționale de vaccinare, colonelul Gheorghiță, și indirect chiar și cu președintele. În aceste războaie intestine are aerul unui iacobin constipat care vrea să arate că are în permanență dreptate pe fondul problemei uitând care este scopul său.

În acest caz să aibă un cât mai mare control și mai ales eficiență pe toate palierele pandemiei: de la prevenție și respectarea măsurilor menite să oprească răspândirea până la vaccinare și modul cum funcționează în ansamblu sistemul public de sănătate.

Vlad Voiculescu a rămas cu nostalgia ONG istului care are mereu dreptate, a civilului care se află mereu în opoziție cu Autoritatea care mereu greșește, fură și nedreptățește. Și s-a înconjurat de oameni care gândesc la fel ca el și care s-au văzut că e nevoie de mai mult de atât.

Or Șoșoacă, agentul comercial pentru vaccinurile rusești, și agentul de influență al Rusiei și toată gașca din spatele acesteia nu așteaptă hachițele ONG iste ale lui Vlad Voiculescu care îndemna, pe la începutul pandemiei, pe ministrul sănătății de atunci să ia legătura urgentă cu autoritățile din China pentru a obține sprijin în controlul pandemiei.

Leave Your Comments