S-a făcut dreptate, Dragnea e în libertate

PIN

Stelian Negrea

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, este de azi liber după ce Tribunalul Giurgiu i-a admis a nu știu câta cerere de eliberare condiționată.

În fața penitenciarului Rahova e multă veselie și speranță: Irinuca Dragnea, concubina acestuia dă interviuri televizate, iar o mână de cetățeni îl așteaptă pe acesta cu pancarte pline de îndemnuri patriotice.

Stratagema avocaților acestuia a funcționat în cele din urmă și bombardarea instanței cu cereri de eliberare condiționată i-au scos clientul din spatele gratiilor. Evenimentul produs vara o caniculă insuportabilă, când toată lumea e în concedii are și o doză consistentă de lehamite și nici o crustă relevantă de revoltă.

Mai în glumă, nu știu ce-a fost în capul judecătorilor să-l scoată de la răcoare pe Dragnea pe canicula aceasta.

Liviu Dragnea a avut trei ani România sub papuc și s-a ales cu doi ani de pușcărie

Pote curge râuri de cerneală pe marginea speculațiilor legate de faptul că o instanță măruntă dintr-un județ dominat de baroni PSD decide să-l elibereze pe Dragnea. Fără dovezi, rămân doar niște speculații goale fără valoare.

La cum s-a văicărit Dragnea timp de doi ani cât a fost în spatele gratiilor și la cum l-au căinat televiziunile de casă nu cred că va sta prea mult pe bară. Poate va merge într-o vacanță exotică împruenă cu concubina sa dar va încerca o revenire într-un PSD care chiar dacă a crescut față de 2019 cu 5 puncte procentuale până la 30% e un cal mort.

Dragnea nu mai are vreo trupă de șoc care să domine PSD însă deține foarte multe informații pe care le poate tranzacționa sau pe care le poate folosi pentru a intimida și a băga frica în niște PSD-iști care s-au resemnat că vor sta patru ani în Opoziție. Dar care și-au păstrat o armată serioasă în eșalonul doi al guvernului Câțu.

Sunt oameni, care se declară tehnocrați independenți, dar care la o căutătură mai atentă au pedigree politic.

Mai mult Dragnea poate încerca în cei trei ani până la alegerile din 2024 să pună pe picioare o nouă formațiune politică prin reluarea unui discurs puternic naționalist, ultra creștin – doar el a fost inițiatorul Referendumului pentru Familiei – și antioccidental, nu neapărat pro rus.

Conform unui sondaj Inscop, România este o oază de conservatorism din care Dragnea știe că poate prinde o halcă bună mai ales că există o nemulțumire la nivel declarativ împotriva marilor corporații occidentale văzute ca balauri care sug sângele poporului. Acelați popor care mătură tot raftul de la un supermarket renumit, îl poate bălăcări cu sudalme pe rețelele sociale imediat ce lasă jos cumpărăturile.

Fără să poate să-i fie imputată direct, că nu doar ministrul justiției, Stelian Ion, nu controlează deloc și nici nu-i menirea lui să controleze deciziile instanțelor de judecată, eliberarea fostului șef al PSD este o palmă peste obrazul miorlăit al ministrului USR.

Acesta a venit pe valul anti PSD la putere, unde încă se smorcăie că e greu și că oamenii răi nu-i lasă pe ei să facă reforme adevărate, și au sfârșit să asiste neputincioși la eliberarea din pușcărie a celu mai hulit dintre PSD-iști tocmai pe guvernarea lor.

Cât despre neputincioștii de procurori nici nu mai ai ce zice: n-au fost în stare nu numai să convingă o instanță de judecată să-l mai țină pe Dragnea la răcoare dar, în toată această perioadă de când Dragnea e vătaf peste România, din 2016 încoace, cel puțin, n-au reușit să-i dea de urma banilor și să-i confiște pe cei obținuți prin fraudă.

Încarcerarea lui Dragnea după primul dosar unde prejudiciul era de 20.000 de Euro, cam cât va cheltui Dragnea în prima seară cu Irinuca în libertate pe vreo insulă cu nume încâlcit, a fost o glumă teribilă. Și nu numai o glumă dar o declarație de neputință combinată cu milițienism în stare pură: nu putem noi să te prindem cu grozăvii dar pentru o faptă cu un prejudiciu de doi lei te băgăm în spatele gratiilor de o să ne spui unde ți-ai îngropat zecile de milioane de euro de care se vorbește că i-ai furat.

Numai compania sanchi privată TelDrum deținută de interpuși de-ai lui Dragnea a câștigat direct contracte pe bani publici în perioada 2007-2020 de peste 600 milioane de euro. Iar procurorii au dat dovadă de o asemenea ineficiență în a aduna probe încât își vine să urli de cît de bun e Dragnea în a palma dovezi.

La cum erau odată mafioții adulați de marele public ademenenit cu producții hollywoodiene grandioase, poate și Dragnea ar merita mai degrabă admirația majorității românilor pentru fabulosul său instinct de a păcăli autoritățile române împotriva cărora sanchi se răzvrătise după 2016 când câștigase alegerile, dar cu care anterior stătuse bot în bot.

A stat la dreapta lui Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, cel care furniza majoritatea dovezilor în gălăgioasele dosale de corupție de pe vremea și mai galonatei Laura Codruța Kovezi cu care același Dragnea stătea la mese și chermeze. Dar LCK a ajuns ditamai șefa Parchetului European, iar Dragnea a intrat la pușcărie pentru o găinărie.

Interesul public în ceea ce-l privește pe Dragnea a fost parțial și la mișto servit: a stat doi ani la mititica pentru o faptă măruntă cu un prejudiciu de doi lei iar sumele colosale și activele de tot felul pe care le-ar avea fie îngropate, fie pe numele unor interpuși sau ale familiei sunt binemersi.

Leave Your Comments