Toamna păruielii generalizate

PIN

Stelian Negrea

Nici nu s-a sfărșit bine vara și nu s-a întors toată lumea din concedii, nici n-a început bine sesiunea parlamentară că țăcăneala politică e în toi: toată lumea se păruiește cu toată lumea.

Aparent totul a pornit de la PNLD 3 și respingerea acestuia de către USR și demiterea ministrului Justiției. Însă păruiala începuse demult în PNL, între cele două tabere care-și dispută șefia acestui partid, iar fricțiunile dintre PNL și USR erau prezente constant.

Și totuși cum de a izbucnit păruiala generalizată la care asistăm acum care a culminat cu aiuristica propunere a USR de a-și demite propriul premier cu ajutorul partidului extremist AUR ba chiar existând voci în USR care ar susține chiar moțiunea de cenzură a PSD împtriva guvernului PNL?

Trenul retragerii membrilor USR din guvern s-a pierdut deja deși părea cel mai firesc și natural și în linie cu discursul lor reformagiu.

Retorica desuetă că PNDL e doar o mită pentru primarii locali e parțial mincinoasă și parțial adevărată. O parte din bani, nu se știe câți pentru că nu există dosare la DNA pe PNDL ci doar niște rapoarte prăfuite ale Curții de Conturi, merge pe criterii politice către primarii care știu să încropească un proiect.

Dacă există sau nu corupție există doar anumite instituții ale statului care o pot certifica și nicidecum niște politruci. Noi sau mai vechi. Dacă au dubii pot lua urma golăniilor și să le raporteze la DNA. Dacă nu, nu pot generaliza copilărește că toate proiectele sunt hoții.

 Mai departe să fie atât de imberbi și instabili psihic, cei de la USR încât să își dea jos propiul premier din al cărui guvern fac parte miniștrii USR prin moțiune de cenzură. Adică să invoce că Câțu se comportă ca Dragnea dar USR să-l dea jos fix prin metode de-ale lui Dragnea care și-a dat jos doi premieri puși de el cu mânuța lui?

Și mai departe la plăpândul inocent de la ministrul Justiției, Stelian Ion, care, doar după ce a fost demis, a început să se miaune că e dat la o parte, nu pentru că n-ar fi semnat pentru PNDL 3, ci pentru că, vezi Doamne, el dăduse drumul la noi selecții pentru procurorii șefi de la cele mai importante parchete și lumea rea nu a văzut cu ochi buni această mișcare.

Fără să fi făcut absolut nimic notabil la șefia acestui minister, Stelian Ion mizează pe necunoașterea publicului căruia îi vinde frânturi de adevăr: o fi lansat acele selecții dar orice numire îi poate fi respinsă de atâtea ori de câte ori vrea Iohannis.

Mai mult, aceste numiri sunt făcute pe legislația veche a lui Tudorel Toader pe care Stelian Jon o critica vehement în opoziție. Acum e bună că-i dă lui puteri nemăsurate în această selecție deși tocmai aceste puteri discreționare și eliminarea președintelui de pe acest circuit de avizare le critica Stelian Ion din opoziție.

Dar într-un mod fariseist, același Stelian Ion susținea când încă hârtia cu remanierea lui era pe masa lui Iohannis că el își dorește o colaborare cu președintele. Nu a mai fost cazul că Iohannis i-a semnat demiterea.

De unde această aplecare către jumătățile de adevăr a acestuia? Poate din vremea când era avocatul lui Radu Mazăre și îl ajuta pe acesta să condamne o jurnalistă din Constanta care și-a permis să îi strice imaginea celui mai corupt primar din România.

Întotdeuna, Stelian Ion a dorit să treacă rapid peste episodul în care a lucrat pentru Radu Mazăre.

Mai mult, USR, care s-a autodefinit ca partid antisistem și anti PSD, bălăcărindu-l pe liberali, parțial pe bună dreptate, că au colaborat cu PSD în trecut și chiar azi în unele situații, este pe cale , în mod oficial, să susțină o moțiune de cenzură a PSD împotriva guvernului lui Câțu din care fac parte și miniștrii USR.

Ba chiar ar fi dispuși să semneze o moțiune de cenzură chiar și cu parlamentarii AUR pe care, până mai ieri, nu-i scoteau din etichetări de extremiști, ultraconservatori și conspiraționiști.

Am fost contemporan cu coaliții la fel de tumultoase ca CDR sau Alianța D.A. însă asemenea schizofrenii politice nu am reușit să văd.

Mai mult aceeași politicieni de la USR l-au vrut ba când pe Orban, când pe Câțu, când pe Orban din nou cu care își închipuie că fac jocuri în perspectiva congresului PNL din 25 septembrie.

Să vrei să scapi de Câțu, pe care-l acuzi de metode de tip Dragnea, dar să te aliezi pe sub masă cu Orban pe care, până la ieri, îl etichetai drept un Dragnea liberal, e o altă schizofrenie demnă de spitalul 9.

Până mai ieri, USR nu părea că are vreo șansă cu moțiunea de cenzură, însă, de azi de când e dispus să se alieze cu dușmanii săi naturali, șansele cresc. Doar aparent. Pentru că PSD și nici AUR nu vor să intre la guvernare iar USR, oricum ar arăta discursul lor, nu vor să plece în ruptul capului.

PNL-ul lui Câțu îl are pe președintele Iohannis în spate care e greu de crezut că va renunța la el în perspectiva congresului din 25 septembrie. Deși pe piața sunt aruncate zvonuri legate de așa zise insubordonări ale lui Câțu față de președinte, nu sunt mai mult decât atât: zvonuri.

Congres este și la USR unde se luptă taberele lui Barna, care vrea la guvernare, și ale lui Cioloș, care nu vrea la guvernare fiind interesat de anul 2024 și de o candidatură la Președinție. Barna e nevoit să se burzuluiască un pic dar n-are ce pune pe masă altceva decât participarea la guvernare dacă vrea să-i ia fața lui Cioloș.

Probabil că circul politic va dura mai mult după demiterea altui galonat, Vlad Voiculescu, la începutul anului dar are încă șanse să se sfârșească cu un clasic pupat piața independenții. Cu înghiți de broască, cu acceptat de 2-3 criterii care să mai îndulcească PNDL 3. Că vine PNRR și acolo-s 30 de miliarde de euro pentru care Ghinea se zbate să găsească ONGuri degrabă cheltuitoare sau corporații cu proiecte babane deja pe țeavă unde noi să tăiem electoral panglica și poate să ne angajăm după ce terminăm mandatul guvernamental.

Leave Your Comments