Ultimul “mohican” iese din pușcărie

PIN

Stelian Negrea

Fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, este la un pas să iasă din pușcărie unde a fost trimis de DNA pentru o potlogărie cu un prejudiciu de 20.000 Euro. Cam cât ar cheltui cu partenera lui de viață într-o zi în insulele Seychelles.

De ce e importantă această știre deși mai e un pas, al validării de către instanța de judecată, a deciziei penitenciarului unde este încarcerat Dragnea? Pentru că el a fost etichetat drept etalonul maxim al corupției din PSD. Poate chiar și peste anii domniei lui Adrian Năstase. Și pentru că tot jihadul împotriva luptei anticorupței a fost pornit personal de Dragnea pentru a-și salva pielea.

Nu a reușit să se salveze într-un final fiind condamnat la 3 ani de pușcărie pentru niște angajări fictive. O practică nocivă extinsă ca un cancer la nivelul întregii administrații locale și centrale care consumă total aiurea și ilegal zeci, poate sute milioane de lei anual dar care perpetuează corupția, nepotismul și slugărnicia din aparatul de stat.

Oameni care n-au călcat o zi pe la serviciu încasează bani publici.

Doi ani de pușcărie, o viață de milionar la stat

Însă, tot establismentul de putere, cu care Dragnea a stat ani la rândul bot în bot, ar trebui să intre în pământ de rușine că nu a reușit să probeze decât o acuzație cu un prejudiciu de 20.000 de Euro și care, ce-i drept, l-a scos pe Dragnea din jocul de putere. Servicii de informații, Justiție, aparat de stat, toate atât au reușit.

O parte importantă din toți galonații, care ies la pensie la 45 de ani după ce încasează salarii și provilegii consistente scurta perioadă de doar 20 de ani când se află în sujba statului român de la momentul terminării facultății, atât au putut în ceea ce-l privește pe Dragnea.

Un dosar important băltește de ani de zile la DNA sub pixul unei procuroare tinere și mare reformistă. O vedeai mai des pe culoarele tribunalelor la protestele pentru apărarea Justiției și în interviurile televizate decât îi simțeai prezența în celebrul dosar TelDrum care ar fi fost controlată din umbră de Liviu Dragnea.

Un scurt reminder: această companie a câștigat în perioada 2007-2021 contracte publice de peste 500 de milioane de Euro, doar ce e la vedere, iar multe dintre acestea au ridicat serioase semne de întrebare. Ba chiar, Tel Drum a câștigat contracte consistente după ce a început urmărirea penală. Sfidare fără margini la care nimeni din establishmentul de putere din România nu a găsit vreun leac.

DNA nu a explicat pe îndelete legătura dintre Dragnea și Tel Drum și nici unde se află banii proveniți din faptele de corupție asociate acordării de contracte publice pe bandă rulantă acestei companii prin intervenția directă a lui Liviu Dragnea.

Iminenta ieșire a lui Dragnea din pușcărie, după vreo doi ani de izolare și un interviu televizat, este o flegmă pe fruntea tuturor celor care au ținut piept asaltului constant al PSD la Legile Justiției. Dar aici intră și măcelărirea sutelor de dosare anticorupție de către CCR prin dese decizii controversate, intrarea serviciilor de informații în cazarmă și lipsirea DNA de suport logistic esențial, tocarea magistraților cu ciomegele Inspecția Judiciară și Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, bulversare sistemului și așa ultraaglomerat cu dosare cu majorări de pensii, doar, doar or ieși la pensie magistrații incomozi etc

Pe acest fundal extrem de dezolant, care arată că opera lui Liviu Drangea, a fost, până la urmă, încununată de succes, iminenta eliberare a fostului șef al PSD e bomboana de pe colivă.

În mod ironic, apropiata eliberare a lui Dragnea vine, după ce noul ministru al Justiției, un vocal critic al modificărilor din Justiției susținute de Dragnea, a numit un nou șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Din informațiile apărute până acum în spațiul public nu de puține ori deciziile comisiilor din penitenciare, care au aprobat eliberarea condiționată înainte de executarea în totalitate a pedepsei unor condamnați celebri, au fost însoțite de numeroase controverse. Că nu le poți spune că ar putea fi însoțite de corupție că n-au apărut dovezi concludente în acest sens.

Lupta anticorupție se află într-o prelungită moarte clinică de câțiva ani însă în aceste zile se vede un oarecare reviriment palid. Păcat că nu s-a învățat nimic din greșelile trecutului și se coagulează din nou, poate mai puțin vizibil pentru unii, o „brigadă” între unii procurori, o parte firavă de presă și anumiți jucători politici.

La cât de moartă în coteț e lupta anticorupție poate resuscitarea ei după modelul de mai sus e absolut necesară deși, dacă privim în trecutul apropiat, cel mai de succes produs al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost expulzată la Bruxelles pe motive similare celor de mai sus.

În final, mă pregătesc de ziua în care Dragnea va ieși de la mititica pozând și fiind pozat în învingător.

Toți cei care l-au susținut îl vor afară călare pe un armăsar puternic, în stilul lui Nuțu Cămătaru.

Greu de crezut că ieșirea acestuia din pușcărie nu va fi însoțită de un cor de bocitoare de la televiziunile mogulilor media care au avut, la rândul lor, sau încă mai au serioase probleme cu legea, unii dintre ei executând pedepse cu închisoarea iar alții fiind nevoiți să fugă peste hotare.

Leave Your Comments