Vlăduț și tragediile. Matei Balș versus Colectiv. Pe când apare filmul?

PIN

Încă o tragedie în spitalele publice românești: cinci oameni au ars de vii în cel mai modern spital de boli infecțioase din România, Matei Balș. Un spital din buricul Bucureștiului, unde erau aduși pacienți covid din toată țara nu unul din Piatra Neamț supt ani de zile de politicienii locali.

Spitalul a fost condus până de curând de celebrul doctor, Adrian Streinu Cercel, ales pe listele deputat pe listele PSD. Totul ar fi pornit de la un reșou sau aerotermă aduse de pacienți pentru că crăpau de frig în saloane. Nimic nu e clar și sigur la acest moment în privința cauzelor izbucnirii incendiului. Al șaptelea în ultimul an.

Politic, vina o găsești peste tot. La PSD, care a avut până de curând directorul general, la USR+ care are ministrul sănătății în funcție, ba chiar și la PNL care are primarul ale căror companii din subordine n-ar fi dat căldură spitalului unde pacienții și-au adus mijloace proprii de încălzire de la care ar fi pornit incendiul care a generat tragedia.

PSD a început, cum era de așteptat, cu acuzele deșănțate și grotești la adresa guvernului ca și cum n-ar fi fost cei care au promis ani de-a rândul spitale noi, modernizări ale celor existente și investiții pe hârtie în sistemul public de sănătate. PNL răsuflă ușurat că nu mai are Sănătatea în portofoliu și poate trage ponoasele doar pe partea primarului general care n-ar fi dat căldură, nu e clar încă și pe cea a primului ministru în subordinea căruia se află toate ministerele.

Pe Raed Arafat, șeful de la SMURD, nu-l mai poate învinăvăți nimeni pentru că de la tragedia de la Colectiv, care a produs de 11 ori mai multe victime decât la Matei Balș, nimeni nu-l mai poate clinti din rolul de contabil șef al tragediilor oriunde s-ar întâmpla pe teritoriul României.

Are ștaiful lui, aura lui de specialist al tragediilor care înroșesc televizoarele.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu,  estecel care a dat atât de mult din coate și din picioare să ajungă în fotoliul de la Sănătate a doua oară după ce prima dată ajunsese în aceeași poziție după aceeași tragedie de la Colectiv.

Ați apucat să-l vedeți pe Vlăduț, ministrul sănătății nu ONG-istul, la fața locului tragediei de la Matei Balș, în spatele lui Arafat sau Streinu Cercel?

Avea o privire pierdută și nu prea înțelegea ce se întâmplă, respira greu sub masca de protecție și parcă se pitea în spatele celor doi.

Hăituit de un stativ biped a unui microfon de la Antena 3, Vlăduț a bâiguit ceva că este inacceptabil ce se întâmplă după care s-a retras rapid în spatele cordonului de jandarmi.

Atitudinea șovăielnică și temătoare s-a evaporat însă rapid după ce Vlăduț a ajuns probabil la minister în fața unui computer unde îl așteptau colegii greu încercați în multe operațiuni de PR, de imagine. Ați apucat să citiți postarea de pe Facebook a lui Vlad Voiculescu despre tragedia de la Matei Balș? Parcă e pur și simplu alt om.

E plină de compasiune dar și energică, determinată și arată un lider care a asistat la o tragedie și e dispus să ia măsuri.

Dacă dimineață când s-a deplasat la locul tragediei Vlăduț era un câine plouat și luat la șuturi de realitate, un pic mai târziu el este un cerber plin de compasiune care călărea realitatea.

E ca și cum dimineață Vlad Voiculescu nu avea fard, era nemachiat și de abia trezit dar imediat după aceea, la câteva ore distanță, a apărut echipa profesionistă de machiaj PR-istic, de imagine desăvârșită.

Mă aștept ca, și după această tragedie, o echipă de filmare profesionistă să toarne al doilea film Colectiv, cu același succes nebun, pe care să-l lanseze, cum altfel, în plină campanie electorală.

Dacă după Colectiv s-a putut, de ce să nu se poată și acum? Atunci, în momentele imediat după tragedia de la Colectiv, Vlad Voiculescu a acceptat umil să fie filmat când era la birou și discuta politică cu tata, de care s-a dezis ulterior pentru că a aflat că a colaborat cu Securitate, când lua decizii în biroul ministerului sănătății pentru sănătatea românilor.

S-a turnat una dintre cele mai oneste ode cinematrografice post-revoluționare pentru doi tinerei cu pedigree securistic care a fost vânturată cu mult succes și în presa internațională și pe care chiar Barack Obama, fostul presedinte al SUA, a ajuns să o recomande pentru a fi vizionată.

Cu același oftat dureros și cu o acceptare sfârșită , jurnalistul Cătălin Tolontan s-a lăsat filmat alături de Vlad Voiculescu în momentele de după tragedia de la Colectiv. Au produs o operă cinematografică cocoțată pe o tragedie fără seamăn.

Producția cinematografică a fost lansată oficial ulterior în plină campanie electorală când Vlad Voiculescu se pregătea să candideze la Primăria Municipiului București. Nu i-a ieșit că i-a luat fața Nicușor Dan cu care Vlad Voiculescu s-a certat să-l pună șef peste cele 19 spitale din subordinea primăriei Capitalei.

A bătut ce a bătut din picior să fie numit viceprimar, ca să aibă cele 19 spitale în subordine, după care, brusc și fără nici un semnal de avertizare, Vlad Voiculescu “s-a lăsat” nominalizat ministru al sănătății.

Pentru tragedia de la Matei Balș, procurorii vor găsi, peste câțiva ani, un Acar Păun. La 5 ani de la Colectiv, procesul nu a demarat efectiv și se tot dansează în pași de vals juridic amețitor.

Că or fi asistentele sau personalului medical din acest spital care au dormit în tura de noapte la fel ca pacienții, că or fi meseriașii de la instalația de încălzire care nu funcționa, că or fi cei care le-au permis oamenilor să aducă mijloace proprii de încălzire de acasă sau directorului administrativ care n-a mai umblat la instalația electrică de ani de zile, om vedea.

Cert e că ei au scăpat, cinci pacienți nu. Asta e, ghinion. Fiecare e pe cont propriu în spitalele de stat.

Soluția este simplă: demararea unui amplu program de construcție de spitale noi că tot măcăne guvernanții că vine puhoiul de bani de la UE.

Cealaltă soluție morală este ca politrucii, noi sau vechi, să își înfrâneze dansul PR-istic pe cadavre la care sunt măiaștri. Fac băieții ăștia un selfie lângă cadavre fabulos!

Leave Your Comments